Пирятинська районна рада
Пирятинський район, Полтавська область

Отруєння дикорослими грибами: правила їх збирання та перша допомога при отруєнні

Переглядів: 69

За звичаєм, сезоном «тихого полювання» вважається осінь, але погодні умови цього року сприяли активному росту грибів наприкінці весни та початку червня.

Водночас зі збиранням та вживанням грибів в області почали з’являтися і перші отруєння дикорослими грибами.

Так, днями до лікарень потрапили двоє людей з попереднім діагнозом: отруєння дикорослими грибами.

Зокрема, 4 червня до Кобеляцької центральної районної лікарні у важкому стані госпіталізували чоловіка 1948 року народження. 8 червня до реанімаційного відділення Кременчуцької дитячої міської лікарні госпіталізували хлопчика 2009 року народження, мешканця Автозаводського району Кременчука. Стан здоров’я дитини – середньої тяжкості.

Аби не отруїтися дикорослими грибами, необхідно знати правила їх збирання та приготування.

 

Пам’ятка для грибника

  • Відмовтесь від вживання пластинчатих грибів, тому що саме ними найчастіше отруюються люди.
  • Збирайте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби в парках, скверах, у дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях. Гриби вбирають у себе всі шкідливі речовини, зокрема й важкі метали – ртуть, свинець та інші.
  • Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.
  • Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих.
  • Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
  • Не забувайте, що гриби – швидкопсувний продукт. Чистити, мити та готувати гриби слід у день їх збирання. Перед готуванням страви уважно перевірте зібрані гриби. Завжди варіть гриби перед смаженням чи іншим готуванням. Відібрані гриби відварюйте кілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
  • Не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли вони були зібрані.

 

Група ризику

Дикорослі гриби не рекомендовано вживати:

  • жінкам у період вагітності й грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років, оскільки в них ще недостатньо розвинена ферментна система;
  • людям літнього віку;
  • людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки. У таких хворих після вживання незначної кількості грибів виникає загострення основної хвороби.

 

Симптоми отруєння

Нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, задуха, судоми, галюцинація.

Ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.

 

Допомога при отруєнні

- При перших ознаках отруєння терміново викликати екстрену медичну допомогу за телефоном 103;

- промити шлунок простою водою;

- прийняти сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла);

- пити багато рідини (підсолену воду, прохолодний чай);

- не вживати алкоголь, будь-яку їжу.

 

Пам’ятайте

Із 2 тисяч грибів в Україні їстівними вважаються приблизно 500 грибів.

У деяких їстівних грибів є небезпечні двійники – ті, що через смакові якості непридатні в їжу або навіть отруйні.

Серед отруйних грибів найнебезпечнішою є бліда поганка, отруєння якою часто закінчується летально.

Щоб убезпечити себе, краще купувати гриби, вирощені у теплицях (печериці, гливи тощо).

 

Департамент з питань оборонної роботи, цивільного

захисту та взаємодії з правоохоронними органами

облдержадміністрації

« повернутися до списку новин