Пирятинська районна рада
Пирятинський район, Полтавська область

ПАМ’ЯТКА для операторів ринку, що провадять діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів у закладах громадського харчування та закладах швидкого харчування,на ринках міста Пирятин

Переглядів: 63

ПАМ’ЯТКА для операторів ринку, що провадять діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів у закладах громадського харчування та закладах швидкого харчування,на ринках міста Пирятин

     Вимоги до потужностей, на яких здійснюється виробництво та/або обіг харчових продуктів:

1) утримуватися в чистоті та належному стані;

2) забезпечувати захист від будь-якого ризику забруднення, зокрема від шкідників та гризунів;

3) з метою дотримання правил особистої гігієни працівниками закладу повинні бути створені відповідні умови (наявність умивальників, мила, одноразових рушників, дезінфікуючих засобів для обробки рук, дозволених до застосування) як на робочих місцях, так в санітарно-побутових приміщеннях;

4) поверхні (включаючи поверхню обладнань), що контактують з харчовими продуктами, утримуються у непошкодженому стані, легко чистяться та дезінфікуються, зроблені з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних до миття матеріалів;

5) у необхідній кількості забезпеченість потужності холодною та гарячою протічною водою гарантованої якості у необхідній  кількості;

6) мати належні засоби для гігієнічного зберігання відходів (рідких або твердих), а також засоби для їх зберігання та подальшого поводження щодо їх утилізації (знищення).

7) мати належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю (забезпеченість холодильним обладнанням, засобами контролю температурного режиму (термометри);

8) забезпечувати розміщення харчових продуктів таким чином, щоб максимально знизити ризик їх забруднення.

 9)  мати належну природну або механічну вентиляцію. Система вентиляції має бути сконструйована таким чином, щоб механічний потік повітря із забрудненої зони не потрапляв до чистої зони, був забезпечений безперешкодний доступ до фільтрів та інших частин, які необхідно чистити або замінювати;

10) забезпечуватися належним природним та/або штучним освітленням приміщення, необхідним для виробництва та/або зберігання харчових продуктів;

11) підлога повинна мати достатню дренажну систему, конструкція якої запобігатиме ризику забруднення. При відкритих та/або частково відкритих дренажних каналах рух відходів має бути з чистої до забрудненої зони.

13). Гігієнічні вимоги до обладнання та інвентарю:

– є чистими та у разі потреби продезінфікованими. Чищення та дезінфекція здійснюються таким чином, щоб забезпечити захист від появи ризику забруднення;

14). Під час зберігання продовольчої сировини та харчових продуктів, в т.ч. кулінарних виробів та готових страв, слід дотримуватись термінів реалізації продукції, температурних умов зберігання, а також вимог товарного сусідства  при зберіганні продовольчої сировини та харчових продуктів у складських приміщеннях та в холодильному обладнанні.

15. Працівники закладу зобов’язані проходити профілактичні медичні огляди.

    

     Відповідно до Статті 65 Розділу ІХ Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» оператори ринку в разі порушення вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів несуть відповідальність в межах діяльності, яку вони здійснюють, а саме: при недотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу.

 

 

Пирятинське РУ Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися до списку новин