Пирятинська районна рада
Пирятинський район, Полтавська область

Харчові отруєння влітку

Переглядів: 89

Літо, окрім маси цілком очевидних приємностей, таїть у собі цілий ряд найсправжнісіньких небезпек.Є одна ситуація, яка влітку повторюється набагато частіше, аніж у інші пори року. Йдеться про харчові отруєння. Варто знехтувати нескладними гігієнічними нормами щодо споживання дарів природи — і ти вже на лікарняному ліжку.

Підвищена сонячна активність знижує опірність організму до інфекцій, спричиняє порушення водного обміну, імунітет у цей період трохи послаблюється і кишкові інфекції майже безперешкодно потрапляють у сприятливе для свого розмноження середовище — тонку кишку.Для кишкових інфекцій характерні так звані спалахи, тобто масові та практично одноразові захворювання людей.

       Найбільша група отруєнь, яка має всі класичні ознаки харчової катастрофи (нудоту, блювоту, пронос, високу температуру) — це, так звані, гострі кишкові інфекції (ГКІ). Іноді їх ще називають «хворобами брудних рук». Доречі, в  Пирятинському районі в поточному році відмічається ріст кишкових інфекцій на 45 % в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Основна причина виникнення ГКІ — вжита їжа або вода, яка буквально аж кишить злими мікроорганізмами, що мріють зіпсувати обстановку в середині організму. Звідки вони там беруться? Та звідусіль. Повітря, немиті руки продавців, кухарів та самих споживачів, всюдисущі й універсальні рознощики зарази — мухи.

Будь-які харчові продукти є чудовим середовищем для розмноження мікробів. Головне, щоб порушувалося основне правило зберігання/приготування — температурний режим.—?мити руки перед вживанням їжі (як би банально це не звучало);

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь Держпродспоживслужба  району  рекомендує:

—?обов’язково мити кип’яченою водою фрукти й овочі, які не зазнаватимуть термічної обробки; інші можна помити й звичайною водопровідною водою;

-  пити лише кип’ячену воду або воду в пляшках;

- продукти, що швидко псуються, зберігати в холодильнику;

 -   зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);

 -  не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;

-  не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;

- не брати в дорогу продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

-  при готуванні багатокомпонентних страв дотримуватись вимог щодо технології.

Лікар районного управління ГУ ДПСС                                       Константиненко  Л. А.

« повернутися до списку новин